Animalele de companie iarna – cîteva măsuri privind hrana și îngrijirea

Cu toate că e un anotimp ce ne oferă sărbători și priveliști frumoase, mai ales în perioada cu zăpadă, totuși pentru majoritatea viețuitoarelor e o grea încercare – temperaturi foarte scăzute, hrana e mai greu de găsit.

În cele ce urmează ne vom referi la specificul îngrijirii animalelor de companie, cu precădere a pisicilor și câinilor, pe timp de iarnă.

Câteva recomandări:

 • Îndepărtați formările de gheață de pe câinele Dvs., care se formează în timpul plimbărilor.
 • Pe timp de frig și viscol sever ar fi bine să micșorăm timpul petrecut cu câinele la plimbare, asta în cazul dacă nu este de rasă rezistentă la frig (Saint Bernard, Ciobanesc mioritic, Ciobanesc german (cainele lup), ChowChow, Husky și alții).
 • Atenție la substanțele de dezăpezire aruncate de diverse persoane sau de administrația locală. Acestea pot fi toxice sau pot usca pielea câinelui care poate crăpa.
  Sursa foto: www.expertbeacon.com

  După fiecare ieșire este bine să spălați lăbuțele câinelui. Puteti folosi o cârpa umedă sau să îl lăsați în cadă cu labele în apă 1-2 minute.

 • Oferiți-le apă cu ceva timp înainte de a ieși la plimbare afară pentru a preveni ca cîinele devenit însetat să mănînce zăpadă ceea ce ar putea provoca afecțiuni ale căilor respiratorii.
 • Dacă cîinele este întreținut afară, asigurați-vă că apă nu este înghețată. Oferiți-i apă măcar de 2-3 ori pe zi.
 • Atenție și la substanțele gen anti-freeze, care sunt utilizate în mentenanța mașinilor. O înghițitură de lichid poate fi foarte dăunătoare pentru cîinele Dvs.
 • Motorul cald al mașinii poate fi un loc tentant de căldură pentru pisici. Înainte de a urca la volan, verificați sub mașină sau loviți ușor capota pentru a face zgomot. Astfel. veți preîntâmpina cazuri tragice pentru aceste pisici.

Pe timp de iarnă sunt zile cînd gerul și viscolul sunt foarte pronunțate și îndemnăm, ca pe lîngă grijile și preocupările cotidiene, să vă gîndiți la faptul dacă animalele și păsările din curte, indiferent de categorie (zootehnie sau de companie), au unde se încălzi.

Dacă e un câine de curte ar fi bine să-i oferiți un loc unde ar putea sta, fie și temporar, până când temperatura crește până la un nivel suportabil (garaj, ambar etc., dacă nu este posibilitatea să vină în casă).

Actualizare 23.08.2019 – http://www.thehikingadventure.com/hiking-with-dogs

(o instrucțiune detaliată despre lucrurile care trebuie luate în considerație cînd pornim cu prietenii patrupezi la drumeții mai lungi, fie că e vară sau iarnă, furnizată de buna noastră prietenă Clare Groom de la www.thehikingadventure.com)

Pentru cîinele de curte

Cușca (cotețul) câinelui presupune nu doar un acoperiș deasupra animalului. Trebuie să fie construită în așa fel încît să protejeze animalul de intemperiile naturii (ploaie, vânt și frig iarna, căldură și soare – vara). Deci e nevoie ca să fie situată pe un suport la înălțimea de aproximativ 10 cm de la sol, astfel încât să nu intre apă pe timp de ploaie. (Accesînd acest link puteți lua cunoștință de câteva modele de cuști și modul confecționare a lor: www.toateanimalele.ro/articole/cum-se-face-o-cusca-de-caine/).

Sursa foto: Siberian Times

De asemenea, cușca câinelui trebuie să fie de mărime nu prea mica, pentru ca câinele să poată să se întoarcă lejer în ea și să poată sta în picioare; dar nici prea mare, pentru ca să nu iasă căldura prea ușor. Cotețul trebuie sa fie lipsit de umezeală, bine izolat fără să sufle vântul sau să treacă apa prin el și căptușit pe jos. Dacă este posibilitatea, ar putea fi folosite adițional materiale termoizolante (polistiren).

Pentru a oferi posibilitate de a se încălzi, îi putem amenaja culcușul în cușcă, care ar putea să fie din paie, fân sau rumeguș de lemn uscate, și trebuie schimbate periodic.

Chiar dacă sunteți la țară, recomandăm să scoateți periodic câinele la plimbare, măcar pentru câteva minute de două ori pe zi, inclusiv prin curte.

Pe lângă faptul că îi va stimula circulația sangvină, fapt ce va contribui la menținerea temperaturii sale, prietenul Dvs. patruped va avea și o mai bună viziune asupra împrejurimilor, nemaivorbind de un mare stimul psiho-emoțional… și de ce nu – pentru dumneavoastră la fel 🙂

Foto: Marian Mocanu (marianmocanu.blogspot.com) Sursa: www.adevarul.ro

Hrana animalelor de companie pe timp de iarnă

Hrana pe timpul iernii trebuie suplimentată pentru că consumul de energie este mai mare. Spre exemplu câinele, fie că este maidanez sau de rasă, trebuie să fie pregătit încă din toamnă pentru sezonul rece. Adică treptat porția de hrană trebuie mărită pentru ca animalul sa-și facă rezerve din timp. Acesta are nevoie de mâncare bogata în grăsimi. Mâncarea, odată ajunsă la un nivel în care rația este suplimentată și bogată în grăsimi, trebuie menținută până la ieșirea din sezonul rece.

Câinele va avea nevoie de energie pentru a se încălzi și a face față nopților când temperaturile coboară mult sub 0 grade. Doar să ne gîndim cum ar fi daca ar trebui sa dormim afară într-un coteț fără ușă la -20 de grade?! Deci, foarte important este ca mâncarea pe care o primește câinele iarna să fie CALDĂ!

La general, rezistența animalelor de companie la frig diferă în dependență de specie, rasă, vârstă, starea sănătății, dar și de alți factori. De aceea ar fi bine, după posibilitate, să efectuați o vizită la veterinar înainte de sezonul rece pentru a fi consultați în ceea ce privește pregătirea prietenului dumneavoastră patruped de iarnă.

Surse informaționale:

 1. toateanimalele.ro
 2. animalhumanesociety.org/news/keeping-pets-safe-cold-weather
 3. avma.org
 4. yourdogadvisor.com/dogs-get-colds/ – informție oferită cu amabilitate de Jesse Miller (06.feb.2020)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *