De ce e bine să fim deținători responsabili ai animalelor noastre de companie?

Multor dintre noi ne plac animalele și compania lor. Însă, pe lîngă faptul că este un drept al nostru, deținerea de animale de companie implică și multă responsabilitate.

Am selectat cîteva idei care pentru mulți deja sunt cunoscute, însă considerăm că promovarea acestor recomandări ar îmbunătăți atît viața  fiecăruia dintre posesorii de animale de companie și relaționarea cu patrupedul, cît și starea de lucruri la nivel de societate.

 1. Asigurați-vă de bunăstarea și sănătatea animalului Dvs. de companie.

  Sursa foto: www.canstockphoto.com

Adresați-vă veterinarului pentru îngrijirea preventivă a animalului Dvs. de companie, cum ar fi examinările obișnuite, vaccinările (antirabice – anual) și controlul paraziților.

Oferiți-i animalului Dvs. de companie atenție pentru exerciții, efort fizic și stimulare psihologică care i-ar corespunde după vîrstă, rasă și starea sănătății.

Socializați și antrenați animalul Dvs. de companie, ceea ce ar contribui la bunăstarea acestuia și la bunăstarea celor din jur.

Spre exemplu, un cîine care nu este scos cu regularitate la plimbare, poate deveni mai greu de controlat ca și comportament (lătratul excesiv) și în plus va suferi moral, căci nu e firesc pentru un animal să stea doar între patru pereți sau în patru metri pătrați ziua întreagă.

 1. Fiți responsabili.
sursa foto: www.thinkstock.com

Preveniți impactul negativ pe care l-ar putea avea animalul Dvs. de companie asupra altor oameni, animale și a mediului înconjurător. Cîteva dintre măsuri ar fi:

 • plimbarea cu lesă și, după caz – cu botniță a cîinilor,
 • strîngerea cuvenită a dejecțiilor în timpul plimbărilor;
 • prevenirea zgomotului;
 • neadmiterea vagabondării și a plimbărilor nesupravegheate ale animalelor Dvs. de companie.
 • conformați-vă și cu alte cerințe prevăzute de regulamentele locale (înregistrarea la organele municipale de gestionare a fondului locativ, identificarea animalului etc.).
 1. Evitați înmulțirea necontrolată și nedorită a animalelor de companie pe care le dețineți. Aceasta e posibil prin operațiile de sterilizare/castrare a animalelor, care pot fi făcute la clinicile veterinare.

Este un subiect care încă generează anumite reticențe la unii posesori de animale de companie, ceea ce e explicabil. Sunt mai multe argumente pro și contra. Pentru a vă ajuta să decideți, vă aducem la cunoștință doar cîteva argumente:

Evoluția posibilă a înmulțiii cîinilor/pisicilor de companie. De ce e necesar de sterilizat cîinele/pisica.
 • Dacă ar fi lăsate să se reproducă după bunul lor plac, avînd și sursele de existență disponibile (adăpost, hrană, apă etc.), doar o pereche de pisici și urmașii lor pe parcursul a cîțiva ani pot da naștere la mii de alte pisici. În număr un pic mai mic, situația e similară și la cîinii. Ne dăm bine seama că a găsi ”mîini bune” tuturor acestor ființe e o misiune imposibilă.
  Exemplu de poster de promovare a sterilizării animalelor de companie (Trad. din engleză: ”Nu înmulți. Sterilizează/castrează animalele tale de companie”).

  E cunoscut faptul că doar maximum 20-30% din cățeii născuți în stradă ajung la vîrsta de 1 an, fiind limitați de resurse ca hrana, adăpostul, apa, alți factori (vehicule, concurența cu alți cîini); nemaivorbind de cei de casă, care, eventual fiind abandonați, sunt total nepregătiți de viața de stradă.

 • Sterilizarea femelelor le reduce riscul apariției tumorilor mamare, mastopatiei, cancerului ș.a., ceea ce are efecte asupra comportamentului.
 • La masculi, castrarea poate reduce agresivitatea și tendința de a hoinări.
 • Medicamentele și ustensilele veterinare moderne vor face operația sigură, fără dureri, iar recuperarea va fi rapidă (1 zi).

Notă: Desigur sunt și deținători de animale de companie care participă la diferite expoziții, sunt membri ai cluburilor chinologice/deținătorilor de feline ș.a.m.d., care în virtutea deținerii și dezvoltării rasei de animale pe care o dețin, e și firesc să ofere condiții de reproducere animalelor de companie proprii.

În așa caz considerăm că ar fi logic instituirea unei taxe diferențiate posesorilor de cîini/pisici care doresc să le ofere posibilitatea animalelor să se înmulțească, taxa pentru ei ar urma să fie de cel puțin 2-3 ori mai mare. Asta ar fi o sursă a bugetului public în finanțare programelor de control a populației de cîini fără stăpîn, și totodată ar stimula deținătorii de animale care nu sunt crescute pentru reproducere, să le sterilizeze.

 

Pentru ca deținerea unui animal de companie să fie atît în beneficiul Dvs., cît și al animalului, sunt anumite lucruri de care trebuie să fiți conștienți.

 • Alegerea înțeleaptă

Evitați deciziile impulsive în ceea ce privește deținerea unui animal de companie;

alegeți animalul care ar corespunde locuinței și modului Dvs de viață.

 • Asumarea unui angajament

Țineți cont de planurile Dvs. pe termen lung în corelație cu durata de viață a animalului.

 • Asumarea unor cheltuieli

Să înțelegeți și să recunoașteți că deținerea unui animal de companie implică atît cheltuieli de bani, cît și alocare de timp, cum ar fi vizitele la veterinar, vaccine, plimbări ș.a.

 • Cunoașteți-vă limitele.

Dețineți numărul de animale pentru care ați putea asigura condiții și mediu decente, inclusiv hrană, apă, adăpost, asistență veterinară, atenție și companie.

 

Surse informaționale: www.avma.org, legislatie.just.ro, vier-pfoten.ro;  www.expatindenmark.com/livingindenmark/pages/pets.aspx.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *