Identificarea animalelor de companie – măsură eficientă de prevenire a pierderii acestora

Deși nimeni nu-și dorește acest lucru, pierderi de animale de companie au loc destul de frecvent. Pentru a evita aceste cazuri sunt cîteva metode de identificare a lor, astfel încît să fie posibilă găsirea mult mai ușoară a deținătorilor acestor animale.

Căci odată pierdut, cîinele sau pisica Dvs. nu va putea spune unde locuiește și unde pot fi găsiți stăpînii săi.

Exemplu de afiș găsit pe Internet, prin care se promovează identificarea cu zgardă și jeton

Ca și în majoritatea problemelor, măsurile preventive pot reduce semnificativ riscurile și incomoditățile.

Exemplu de jeton cu date despre faptul că animalul a fost vaccinat. Sursa foto: www.icam-coalition.org

Una dintre aceste măsuri este identificarea cîinelui/pisicii, care presupune aplicarea unui marcaj sau obiect (zgardă, jeton, microcip etc.), cu anumită informație care să permită găsirea rapidă a deținătorului căruia îi aparține animalul, sau aplicarea acestor semne distinctive cu alte scopuri (vaccinarea, sterilizarea etc.).

Astfel menționăm cîteva din cele mai importante și eficiente măsuri de identificare a cîinilor/pisicilor:

– zgardă cu jeton sau zgardă cu inscripție;

– microcip (poate fi acompaniat de zgardă cu jeton).

  1. Zgarda cu jeton
Exemplu de zgardă cu jeton la pisică (sursa foto: ICAM-coalition.org)

Aceasta este cea mai răspîndită metodă de identificare a cîinilor/pisicilor cu stăpîn. În multe țări (inclusiv în Moldova, conform Regulamentului din 2001), aceasta e o cerință obligatorie pentru deținătorii de cîini, cînd aceștia se află în afară proprietății deținătorului.

Datele de contact ale deținătorului (telefon și/sau adresa, email, după caz) sunt inscripționate pe jetonul atașat la zgardă, sau uneori chiar pe zgardă. E necesar să ne asigurăm că datele sunt actuale și vizibile. Atunci cînd există un sistem local/națioanal de înregistrare a cîinilor sau pisicilor cu stăpîn, e foarte necesar de a inscripționa pe jeton și numărul de înregistrare a animalului.

De exemplu, în țări unde vaccinarea anti-rabică e obligatorie (inclusiv în R. Moldova), zgarda sau jetonul pot fi înmînate deținătorilor în momentul vaccinării.

Pe lîngă faptul că zgarda și jetonul asigură o vizibilitate sporită a faptului că animalul o poartă, trebuie menționate și anumite riscuri sau dezavantaje ale acestei metode. De exemplu, zgarda poate fi ușor detașată de către cineva, sau poate fi deteriorată în timp inscripția. Totodată există riscul incomodității sau chiar vătămării animalului care o poartă. De aceea e foarte important să știm că nu se recomandă de pus zgardă cățeilor sau pisicilor mici, din motive evidente (în scurt timp pot deveni o incomoditate sau cauză a vătămării lor), și chiar dacă e aplicată, zgarda trebuie permanent monitorizată și ajustată ca mărime.

Astfel, se recomandă, ca pentru animalele cu stăpîn, zgrada și jetonul să fie acompaniate de așa metode ca microcipul (de fapt jetonul vine în calitate de obiect complementar microcipului).

2. Microcipul 

Aceasta este o formă de identificare prin frecvență radio, prin care un semnal este transmis de emițător (microcip) la dispozitivul de citire (scaner). Microcipul este implantat sub pielea animalului, și atunci cînd este stimulat printr-un semnal radio generat de scanner, transmite un cod alfanumeric unic. Scanerul afișează acest cod, care este înregistrat în baza de date, și este însoțit de informație corespunzătoare animalului respectiv (datele de contact ale deținătorului, vîrsta, vaccinările etc).

microchip Identichip® și jetonul care-l însoțește. sursa foto: icam-coalition.org

Dezavantajul evident al acestei forme de identificare este că microcipul nu oferă o vizibilitate a identificării, adică fără scaner nu putem ști dacă cîinele/pisica are implantat un microcip. Prin urmare, pentru a fi mai eficientă, microciparea trebuie să fie însoțită de aplicarea unei zgărzi cu jeton pe care să fie inscripționat codul microcipului (deseori companiile de fabricare a microcipurilor oferă paralel și jetoane corespunzătoare microcipurilor).

Această metodă este mai costisitoare, însă la ora actuală, la nivel internațional microciparea oferă cea mai eficientă și practică metode de identificare a animalelor de companie cu stăpîn, cu mari avantaje în ceea ce privește sănătatea și bunăstarea animalelor.

Prin oferirea acestei forme eficiente de reunificare dintre deținător și animal, această metodă contribuie semnificativ la reducerea numărului de animale fără stăpîn. De asemenea, prin faptul că stăpînii pot fi identificați după informațiile citite de scanner, îi motivează pe deținători să fie mai responsabili și să nu abandoneze sau să lase fără supraveghere animalele sale.

Cipul nu poate fi pierdut sau deteriorat si poate fi folosit pe toata durata vietii animalului (durata de funcționare a unui microcip e de aproximativ 25 de ani). Cu toate acestea, este responsabilitatea proprietarului animalului de a actualiza informațiile de contact.

NOTĂ:

Cu regret, în Republica Moldova identificarea animalelor de companie prin microcip încă nu este răspîndită, și la moment nu e obligatorie din punct de vedere legislativ. Sunt însă cîteva clinici veterinare în republică care oferă servicii de microcipare http://animal-id.info/catalog/map-catalog

Vorbiți cu medicul veterinar despre cum să aplicați cele mai bune metode de identificare animalului dumneavoastră de companie.

Parametri:  e important ca microcipul care i se va implanta animalului să fie compatibil cu standardele ISO 11784 sau ISO 11785, pentru ca scanerele cel mai frecvent folosite să poată citi informația microcipului.

Costuri: În Chișinău serviciile de microcipare a animalelor de companie sunt oferite de cîteva clinici veterinare la preț de aproximativ 350-400 lei, și pe lîngă microcip includ serviciile de implantare și înregistrarea animalului în baza de date www.animal-id.info, care este membru a rețelei Europetnet. E necesar ca aplicarea microcipului să fie făcută de un specialist veterinar.

Actualizare: În grupul de facebook dat, aici

www.facebook.com/groups/1533729013346873/permalink/1535606809825760/

puteți face cunoștință cu posibilități de a comanda jetoane de identificare pentru cîini și pisici în Republica Moldova.

***

Bibliografie, surse informaționale:
  1. www.ICAM-coalition.org, http://icam-coalition.org/downloads/Identification%20methods%20for%20dogs%20and%20cats.pdf

2. http://www.adoptiicaini.ro/identificarea-animalelor-cu-ajutorul-microcipurilor/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *