Prea mulți cîini și pisici??

Too many_res1
Site-ul Fondazione Mondo Animale

Acest titlu sugestiv aparține cărții apărute în 2003 în Italia datorită implicării unei doamne veterinar foarte cunoscute – Dorothea Friz. Scopul acestei broșuri este de a arăta că problema legată de animalele fără adăpost care există în unele țări poate fi soluționată dacă sunt folosite metode potrivite de management.

Too many dogs and cats?! (fragment din publicație)

”Obiectivul principal al managementului populației animalelor fără stăpîn ar trebui să fie de a păstra numărul de cîini și pisici la un anumit nivel la care nu este necesitatea de a extermina animalele sănătoase și prietenoase, însă fără a le acumula în adăposturi. Cum ajungem la acest obiectiv depinde foarte mult de situația inițială.

La general vorbind, în zonele unde este un echilibru între numărul de animale care vin și cele care ies prin adopții și moarte firească, nu apar probleme majore (spre exemplu, situația actuală a cîinilor fără stăpîn din Germania). În astfel de circumstanțe, adăposturile au un rol de refugiu provizoriu, unde animalele sunt ținute pentru un timp scurt pînă cînd li se găsesște o nouă casă.

De cealaltă parte, într-o zonă în care numărul de animale care vin depășește numărul de animale cărora li se găsește o nouă casă sau care mor în mod natural, vor fi prea multe animale pentru a li se oferi condiții satisfăcătoare de viață.

În multe localități autoritățile de fapt nu sunt cointeresate de a soluționa problema animalelor fără stăpîn. Nimeni nu își asumă responsabilitate chiar dacă există o lege ce stipulează cum trebuie de procedat. În astfel de circumstanțe în mod logic numărul animalelor fără stăpîn ar crește și mai semnificativ. Dar aceasta nu se întîmplă, deoarece există ”factori limitativi”. Aceștia sunt: disponibilitatea de hrană, apă și adăpost.

Astfel, dacă o cantitate constantă de hrană și apă este disponibilă într-o localitate/zonă, și există un loc/adăpost adecvat pentru animale de a se proteja de condițiile climaterice nefavorabile și de dușmani, va fi întotdeauna un număr relativ constant de animale care trăiesc în localitatea/zona dată. Acest fenomen este cunoscut sub denumirea de Holding capacity (sau Carrying capacity) sau Capacitatea de întreținere.”

Linkul publicațiilor acestei organizații: http://www.fondazionemondoanimale.com/veroeffentGB.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *