Sterilizați, nu abandonați! – Promovarea sterilizării animalelor de companie în mun. Chișinău, 2017

Dragi cititori și susținători,

Vă mulțumim pentru susținerea în cadrul mecanismului de Bugetare civilă în mun. Chișinău 2017. Anul acesta noi am înaintat propunerea de proiect ”Promovarea sterilizării animalelor de companie în mun. Chișinău”, care constă în mai multe modalități și mijloace de informare a populației locale cu privire la metoda de sterilizare drept alternativă pentru abandonarea puilor nedoriți, dar și ca măsură de prevenire a mai multor boli la cîini și pisici.

Într-un final consiliul municipal a decis să aprobe aproape toate proiectele propuse (51 din 53 examinate), pentru a încuraja participarea în continuare a cetățenilor la viața Chișinăului.

Prin urmare proiectul de informare a demarat și primele materiale informative au apărut deja în oraș.

De fapt sterilizarea animalelor de companie e doar o componentă din tot complexul de măsuri necesare în derularea unui program de gestionare prin metode umane a populației de cîini/pisici fără stăpîn. Deci, recunoaștem că e doar puțin din ceea ce putem face.

Paralel cu aceste acțiuni vrem să responsabilizăm deținătorii de animale de companie din mun. Chișinău.

Panou cu promovarea sterilizării animalelor de companie în Chișinău.

Totodată vrem să fim înțeleși corect – nu suntem pentru sterilizarea/castrarea a absolut tuturor cîinilor/pisicilor care sunt deținute în calitate de animale de companie de către locuitorii municipiului. Însă dacă e să evaluăm starea de lucruri la concret, e o măsură de a nu ajunge la situația cînd unii dintre noi după ce fată cățeaua sau pisica, pur și simplu abandonează puii, căci în mod straniu (!) devin mulți și cu greu își găsesc stăpîni.

 

În literatura de specialitate (http://www.icam-coalition.org/downloads/Humane_Dog_Population_Management_Guidance_English.pdf, www.vier-pfoten.ro) și practica internațională, găsim astfel de recomandări în cazuri cînd se atestă un număr ridicat de cîinii fără stăpîn pe străzi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *